‘Iedereen met hooikoorts is corona-verdachte’

Heb je hooikoorts of COVID-19? Het RIVM deelde deze week een filmpje om het verschil uit te leggen. Want wie denkt dat hij hooikoorts heeft terwijl hij eigenlijk het coronavirus onder de leden heeft, kan onbewust het virus verspreiden.

Zo’n 2 miljoen Nederlanders hebben elk jaar in meer of mindere mate last van hooikoorts, dus dat zijn een boel kansen op vergissingen. Bovendien meldt de hooikoortsradar dat er onheil op komst is. Na de ‘schoonwassende neerslag’ (prachtig pollenjargon!) van laatst kregen de grassen een groeistuip. ‘Grote vossenstaart, Kropaar, Glanshaver, IJle en Zachte dravik’ staan in bloei en werpen stuifmeel of pollen in de lucht.

Kortom, flink wat mensen zullen weer last krijgen van hooikoorts en gaan twijfelen: het zal toch geen corona zijn?

Het makkelijkst te maken onderscheid: van hooikoorts krijg je, ondanks de naam, geen koorts. Maar bij andere symptomen is het verschil vager. Loopneus? Typisch hooikoorts, maar kán ook het begin zijn van covid-19. Niezen? Zelfde probleem. Hoesten? Da’s meer iets voor covid-19, maar kán ook bij hooikoorts optreden.

Wat te doen met al die hooikoortstwijfelaars? Het RIVM sluit het filmpje af met de mededeling ‘Had je de afgelopen jaren in dezelfde periode vaak dezelfde klachten door hooikoorts, dan komen deze klachten nu waarschijnlijk óók door hooikoorts. Twijfel je, of voelen de klachten anders aan dan je van hooikoorts gewend bent, blijf dan thuis.’

(Bron en volledig artikel de Volkskrant)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *