Hooikoortsseizoen kan risico op verspreiding van corona verhogen

(Bron: Wetenschap in Beeld)

Hoewel het hooikoortsseizoen officieel al een paar maanden geleden is begonnen, krijgen veel mensen er nu pas last van. Dat komt doordat de berk, een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts, in bloei komt. Veel mensen krijgen daardoor nu klachten als een loopneus, jeukende ogen en heel veel niezen. En vooral dat laatste kan van invloed zijn op de verspreiding van het coronavirus.

Als piepkleine stuifmeelkorrels de luchtwegen binnendringen van mensen die er allergisch voor zijn, ziet het lichaam ze als een bedreiging waar het van af wil.
Dat gebeurt vaak door middel van een nies, waarbij een warme, vochtige wolk van slijm, deeltjes, waterdruppels en lucht met tot wel 160 km/h de mond en neus uit wordt geslingerd. Doordat er zo veel kracht achter zit, kan de wolk een afstand van 7 à 8 meter afleggen.
Een allergische nies is op zichzelf niet gevaarlijk. Maar als degene die niest COVID-19 heeft, wellicht nog zonder klachten, kunnen er kleine virusdeeltjes in de waterdruppels van de nies zitten, die zich verspreiden naar andermans luchtwegen.

Lees het volledige artikel hier!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *