Helft van de mannen heeft geen interesse in meten van bloeddruk

Bijna de helft van de mannen van 40 tot 60 jaar heeft geen interesse in het meten van de bloeddruk. En dat terwijl maar liefst één op de drie mannen een hoge bloeddruk heeft. Slechts 56 procent zegt het afgelopen jaar de bloeddruk te hebben gemeten. Dat percentage moet omhoog, vindt de Hartstichting. Want een hoge bloeddruk verhoogt de kans op een hartinfarct of een beroerte. Daarom is zij op 27 september gestart met een campagne. Dit meldt de Hartstichting

Een kwart van de sterfte aan hartziektes en een derde van de sterfte aan beroertes in Nederland wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk. Omdat je van een hoge bloeddruk meestal niets merkt, wordt het ook wel een stille aandoening genoemd. Daarom wil de Hartstichting dat meer mensen, dus vooral óók mannen, hun bloeddruk meten.

“Meet minimaal één keer per jaar je bloeddruk”, zegt David Smeekes, arts bij de Hartstichting. “Een hoge bloeddruk tast de conditie van de bloedvaten aan, waardoor je meer risico op bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte loopt. Vanaf je 40ste heb je meer kans op een hoge bloeddruk, zowel mannen als vrouwen. Door jaarlijks te meten ontdek je op tijd of je een hoge bloeddruk hebt.”

(Bron en volledig artikel Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *