Gezondheidsraad wil onderzoek naar mogelijkheid genetische test voor mensen met kinderwens

Het zou goed zijn als alle mensen die een kind willen, de mogelijkheid krijgen om al voor de bevruchting te laten controleren of ze drager zijn van een erfelijke aandoening. De Gezondheidsraad pleit er daarom voor te onderzoeken hoe dit gedaan zou kunnen worden.

Ouders kunnen met zo’n controle ‘geïnformeerde keuzes rond de voortplanting’ maken, stelt de Gezondheidsraad. Als beide ouders drager zijn van dezelfde aandoening, kunnen ze die namelijk doorgeven aan het kind.

De Gezondheidsraad stelt voor een proef te doen die duidelijk moet maken wat de beste manier is om alle wensouders te bereiken met het aanbod ze eerst op erfelijke aandoeningen na te kijken. De screening zou bijvoorbeeld gecombineerd kunnen worden met andere hulp voor wensouders.

Wensouders van wie bekend is dat ze een grote kans hebben drager van een erfelijke aandoening te zijn, kunnen zich nu al laten testen. Dat gebeurt op hun kosten. Ook mensen uit hoogrisicogroepen kunnen een test krijgen. Maar daarmee wordt lang niet iedereen bereikt, zegt de Gezondheidsraad.

(Bron en verder lezen: Het Parool)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *