Gezondheidsclaims verkopers etherische olie ‘misleidend en gevaarlijk’

Een kankerprotocol, een lymeprotocol en tal van adviezen waarin voor ziekten geen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven, maar etherische oliën. NOS op 3 dook in de online handel achter etherische oliën en ontdekte dat er verboden, en zelfs gevaarlijke, gezondheidsclaims worden gedaan.

Bekijk de video hieronder

Etherische oliën zijn steeds populairder en worden voor van alles gebruikt. Vanwege de aangename geur, als huidproduct of als capsule die je inneemt. Ook behandelen mensen er hun huisdier mee. De oliën kunnen ontspannend werken en mensen een goed gevoel geven.

Maar online-verkopers beweren, tegen de regels in, dat ze ook werken bij ernstige ziekten. NOS op 3 verzamelde meer dan honderd screenshots en documenten met beweringen over de werking van etherische olie bij ziekten.

Zo zou de olie Mirre volgens verkopers helpen bij aambeien, maar ook bij kanker. In sommige gevallen wordt er geadviseerd om van operaties af te zien, omdat het weghalen van een tumor de kans op meer kankercellen zou vergroten. In Facebookgroepen worden documenten en protocollen genoemd en onderling gedeeld, waarin staat welke olie kan helpen bij de ziekte van Lyme of kanker.

Allemaal verboden claims, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Want de oliën zijn ‘waren’, en volgens de toezichthouder geen medicijnen. Hun werking bij ernstige ziekten is niet wetenschappelijk bewezen.

De NVWA noemt de beweringen misleidend en zelfs gevaarlijk. “Mensen die dit lezen denken misschien: ik ga niet naar een dokter, maar ik ga aan de citrusolie om mijn ziekte te genezen. Het is een overtreding van de wet en het mag gewoon niet.”

Ook de Keuringsraad, die toezicht houdt op de reclameregels voor medicijnen, schrikt ervan. “Mensen moeten geloven wat ze willen geloven, maar ze mogen niet voorgelogen worden.” Met de claims overtreden de verkopers de regels, zegt de Keuringsraad.

(Bron en volledig artikel NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *