Gestorven door Corona: ‘Ook al had ze haar beperkingen, haar leven was nog lang niet voltooid’

Ook tijdens de tweede golf overlijden opnieuw honderden mensen door het coronavirus. In de serie ‘Zij stierven door corona’ portretteert RTL Nieuws mensen achter de coronacijfers. Ze laten nabestaanden aan het woord over hun geliefden. Deze keer een eerbetoon aan Yvette Moerdijk (35) uit Amersfoort.

Haar moeder Ingrid:
“Er zullen vast negatieve reacties komen op dit verhaal, omdat Yvette al leed aan verschillende ziektes en dus niet kerngezond was toen ze door corona werd getroffen. Tegen hen wil ik zeggen: zou jij je dochter van 35 jaar weg willen brengen? Als het eigenlijk nog niet had gehoeven?

Verder zal ik om die reacties niet treuren, dat is namelijk verspilde energie. En die energie, die heb ik nu veel te hard nodig om te overleven. Wij zijn sinds het overlijden van Yvette op 8 oktober namelijk leeg, gewoon helemaal op.”

“Yvette was vanwege haar lage weerstand altijd al heel voorzichtig in de omgang met mensen. Toen corona in Nederland kwam en iedereen zich opeens moest desinfecteren en later mondkapjes moest gaan dragen, veranderde voor Yvette dus eigenlijk niet zo veel. Ze droeg al jaren een mondkapje en ze ging al amper naar plekken waar veel mensen samenkwamen.

Dat kwam door haar broze gezondheid. Haar eerste gezondheidsklachten begonnen in de puberteit toen haar menstruatie maar niet op gang kwam. Niet veel later deed ze met een vriend mee aan het programma ‘Ter land, ter zee en in de lucht’ in Oostenrijk, waar het pas echt fout ging. Ze kwam verkeerd op de grond terecht en belandde in het ziekenhuis. Daar werd ontdekt dat ze last had van verkalking: waar normaal iemand bij een val een blauwe plek krijgt en herstelt, werd bij Yvette kalk gevormd in haar gewricht.

Door die val in het televisieprogramma kwam haar knie in een hoek van 45 graden te staan, en door de verkalking is dat haar verdere leven zo gebleven. Helaas bleef het daar niet bij, in de loop der jaren kwamen er steeds meer klachten bij. Zo zat Yvette bijvoorbeeld in de voorselectie voor de Paralympische Spelen als tafeltennisster tot haar longen begonnen op te spelen. Ze kreeg een ernstige vorm van astma en moest daardoor stoppen met haar trainingen in Papendal. Dat vond ze verschrikkelijk.

(Bron en volledig artikel RTL Nieuws)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *