Europarlement: meer geld nodig voor onderzoek naar ziekte ME

Het Europees Parlement wil de ziekte ME aanpakken. Miljoenen EU-burgers lijden aan dit chronische vermoeidheidssyndroom. Mensen met ME worden vaak moeilijk begrepen en soms zelfs verkeerd gediagnosticeerd. Er moet daarom ook meer gedaan worden voor de bewustwording onder het publiek en zorgverleners. De voorstellen van het parlement kwamen tot stand na een oproep van een Nederlandse ME-patiënt. Dit meldt het Europees Parlement.

Vandaag werd in het Europarlement een resolutie aangenomen die oproept meer te doen tegen ‘myalgische encefalomyelitis/chronische-vermoeidheidssyndroom’, kortweg ME. Uit onderzoek blijkt dat twee miljoen Europeanen deze ziekte hebben. ‘ME is een chronische neuro-immuunziekte die veel mensen treft, maar jammer genoeg is er maar weinig bekend over oorzaken en behandeling’, zegt het Spaanse Europarlementslid Dolors Montserrat EVP ‘We willen het dagelijks leven verbeteren van patiënten en hun families. Zij lijden onder deze ziekte en lopen het risico op sociale uitsluiting.’

Met het aangenomen voorstel geeft het Europees Parlement een stem aan de patiënten. Het parlement steunt ook hun oproep om meer bewustwording voor de ziekte en financiering voor extra onderzoek. Zo wordt de Europese Commissie dringend verzocht om meer EU-fondsen vrij te maken voor biomedisch onderzoek naar ME. Dat is onder meer vergelijkend onderzoek met gegevens van patiënten. Hiermee kunnen sneller diagnostische tests worden ontwikkeld zodat patiënten betere behandelingen kunnen krijgen.

(Bron en volledig artikel Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *