Digitalisering in de zorg door corona ineens normaal, maar digibeten komen moeilijk mee

Door de coronacrisis is de digitalisering van de zorg ineens met zevenmijlslaarzen vooruit gegaan. Maar er is één groot obstakel en dat is het aantal digibeten in de gezondheidszorg. “Een op de tien zorgmedewerkers is digibeet.”


“Corona heeft echt als een soort vliegwiel gewerkt voor digitalisering”, zegt ehealth-deskundige en zorginnovator Suzanne Verheijden. “Beeldbellen is enorm toegenomen, terwijl daar eerst een enorme weerstand tegen was. Behandelen op afstand neemt een vlucht. En je ziet ook steeds vaker thuismonitoring van vitale functies.”

Een probleem is dat veel medewerkers in de zorg onvoldoende kennis van ict hebben, vertelt Verheijden. “Een op de tien is digibeet. In de ouderenzorg is dat zelfs twee op de tien. En dat wordt nu knellend helder.”

Naast dat veel mensen in de zorg te weinig vaardigheden hebben, is er ook vaak veel weerstand. “Sommige mensen zeggen: ik heb gekozen om met mensen te werken en niet met computers. Dat betekent dat ze dat niet zo snel willen uitproberen. Als ze dat toch doen, is er een groot risico op fouten. Dan worden er bijvoorbeeld dingen verkeerd genoteerd en apparaten verkeerd gebruikt. Met mogelijke gevolgen.”

(Bron en volledig bericht EenVandaag)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *