Dierondersteunde therapie helpt volwassenen met autisme

Therapie waarbij een dier wordt ingezet ter ondersteuning, verlaagt het lichamelijke stressniveau van kinderen met autisme en verbetert de sociale communicatieve vaardigheden. Carolien Wijker onderzocht of dierondersteunde therapie ook positieve effecten heeft op volwassenen met autisme. Speciaal hiervoor opgeleide honden werden tijdens de therapiesessies ingezet. De resultaten zijn veelbelovend.

Beau, hond van Marnel en Peter (geen hulphond 😉 )

Op 4 maart verdedigt Carolien Wijker haar proefschrift ‘Adults with autism spectrum disorder and Animal Assisted Therapy: an explorative study of an innovative treatment approach’. Tijdens de promotie zijn een aantal hulphonden aanwezig.

Carolien Wijker onderzocht de effecten van een 10-wekelijkse dierondersteunde therapie voor volwassenen met autisme zonder intellectuele beperking. In de therapie was een therapiehond aanwezig. Centrale thema’s in de sessies zijn het vergroten van het zelfinzicht en lichaamsbewustzijn van de deelnemers en het verbeteren van hun sociale communicatieve vaardigheden. Bijvoorbeeld een oefening waarbij de deelnemer probeert om de hond te laten volgen, terwijl deze niet aan een riem zit.

(Bron en verder lezen: MedicalFacts)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *