CZ: ’Geen garantie dat zorg altijd voor iedereen toegankelijk is’

Zorgverzekeraar CZ kan niet meer garanderen dat de zorg altijd voor iedereen toegankelijk is. Dat zegt bestuursvoorzitter Joep de Groot. Hoewel zorgverzekeraars een zorgplicht hebben, lukt het niet om de wachtlijsten in de zorg weg te werken. De grenzen van het zorgsysteem zijn bereikt, waarschuwt De Groot.

„Ik kan geen garantie geven dat de zorg altijd voor iedereen toegankelijk is. Sterker nog, ik denk dat ik bijna de garantie kan geven dat het niet zo is.”

Klanten van CZ betalen volgend jaar 138,25 euro per maand voor de meest gekozen basisverzekering, heeft de derde grootste zorgverzekeraar van Nederland vandaag bekendgemaakt. Dat is een stijging van 3,75 euro per maand.

De Groot waarschuwt tegelijk dat niet meer gegarandeerd kan worden dat de zorg altijd voor iedereen toegankelijk is. De zorgverzekeraars hebben een zorgplicht, maar volgens hem zijn de grenzen van het zorgsysteem bereikt.

Daardoor lukt het niet meer om de lange wachtlijsten in de zorg weg te werken, aldus De Groot. “Ik kan geen garantie geven dat de zorg altijd voor iedereen toegankelijk is”, zegt De Groot. “Sterker nog, ik denk dat ik bijna de garantie kan geven dat het niet zo is.”

De Groot zegt dat een flink deel van de eigen reserves is ingezet om de stijging van het premiebedrag zo beperkt mogelijk te houden. Vorig jaar was dat bedrag 250 miljoen euro, nu gaat het om ruim de helft minder; 110 miljoen euro. “Die reserves hebben een grens”, stelt De Groot.

Toch denkt de bestuursvoorzitter dat dat volgend jaar geen dramatische gevolgen zal hebben. Maar op langere termijn zal er volgens hem iets moeten gebeuren om de stijgende zorgkosten én zorgpremies in toom te houden.

(Bronnen en verder lezen: Telegraaf en NOS)

Alle zorgpremies voor volgend jaar vergelijken? Klik hier!

Lees ook: Kuipers na noodkreet CZ: zorg moet anders worden georganiseerd

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *