‘Coronacrisis zorgt voor toename ernstige psychische klachten’

Voor mensen met ernstige psychische problemen vormt de coronacrisis in het bijzonder een behoorlijke uitdaging. 40 procent van hen heeft momenteel meer last van klachten dan normaal gesproken het geval is, zo blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

Illustratie: Knack

De coronacrisis is vooral zwaar voor mensen met psychische klachten die vooruitkijken en somber zijn over hun toekomst of die van Nederland. Opvallend is wel dat mensen die lijden aan psychoses momenteel juist minder last hebben van klachten. Voor hen kent de coronacrisis juist voordelen, zoals meer rust, een vermindering van prikkels en (sociale) stress.

Het panel werd ook gevraagd naar de manier waarop behandeling tijdens de crisis is aangepast. Slechts een kwart van de 600 panelleden zegt nog face-to-facecontact te hebben, en het aantal mensen dat thuis wordt bezocht is gedaald van 38 naar 9 procent. Dat betekent dat de recente GGZ-richtlijn die bepaalt dat persoonlijk contact weer mogelijk is, niet wordt nageleefd.

Toch blijkt 55 procent tevreden over de vorm van contact tijdens de crisis. Maar mensen met wie de aanpassingen zijn overlegd, zijn aanzienlijk meer te spreken over de huidige situatie.

(Bron en volledig artikel RTL Nieuws)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *