Bijna de helft van de hart- en vaatpatiënten kampt met angstklachten

48 procent van de hart- en vaatpatiënten heeft langst van angsten. Zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd onder 830 patiënten door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Harteraad, het expertisecentrum voor mensen met hart- en vaataandoeningen. Dit meldt Harteraad.

Harteraad

Een hart- of vaataandoening heeft sowieso impact. Mentale problemen, zoals depressie en angst, zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met een hart- of vaataandoening. Ongeveer één op de vijf hart- en vaatpatiënten heeft te maken met een depressie. Dit is twee tot drie keer vaker dan in de algemene bevolking. In tijden van corona is deze groep extra kwetsbaar voor mentale problemen, zo blijkt uit de resultaten. Het dagelijks leven van veel mensen is verstoord. Mensen blijven binnen, werken thuis en hebben minder sociale contacten. Er heerst bijvoorbeeld angst om besmet te raken met het coronavirus en eenzaamheid ligt op de loer.

Deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd om vijf stellingen over hun mentale welbevinden gedurende de afgelopen twee weken te beoordelen, bijvoorbeeld ‘ik voelde mij rustig en ontspannen’ en ‘mijn dagelijkse leven was gevuld met dingen die me interesseren’. Bij 37 procent van de patiënten levert hun score een verdenking op van een sombere stemming of verminderd mentaal welbevinden. Mensen die alleen wonen scoorden daarbij significant slechter dan mensen die samenwonen met een partner.

(Bron en volledig artikel Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *