Bij erfelijke ziekte in de familie laat 60 procent zich niet testen

Wat zou jij doen als je erachter komt dat er een erfelijke ziekte in jouw familie voorkomt? Laat je je testen of juist niet? Het blijkt dat meer dan de helft van de mensen afziet van een onderzoek. Dat leidt tot spanningen binnen families, en zorgen bij erfelijkheidsartsen.

“We zien dat maar dertig tot veertig procent van de familieleden die daarvoor in aanmerking komen zich middels bloedonderzoek laat testen. Hoe zit het met de zestig procent die niet komt opdagen? Dat baart ons zorgen”, zegt klinisch geneticus Jan Oosterwijk van het UMC Groningen.

Hij vertelt dat mensen bij wie een erfelijke ziekte wordt vastgesteld een ‘familiebrief’ meekrijgen om zo anderen die mogelijk risico lopen te kunnen informeren. “Daarin wordt helder geformuleerd waar het om gaat. We vragen aan die persoon om die brief in de familie te verspreiden.”

Maar het komt geregeld voor dat familieleden de brief niet krijgen of de informatie uit de brief niet goed begrijpen, zegt Oosterwijk. “Dat iemand denkt: ik ben al 60 en heb geen hartklachten dus waarom zou ik me laten onderzoeken. Maar dat is een besluit op onjuiste gronden.”

Ook in de familie van Gerda wordt zo’n brief rondgestuurd. Bij haar moeder Jenny, die al jaren hartpatiënt is, wordt het PLN-gen gevonden. Iedereen in de familie loopt in feite risico, maar alleen de dochters van Jenny laten zich uiteindelijk testen.

Gerda en haar zussen blijken het gen bij zich te dragen, maar hun broer wil zich niet laten onderzoeken. “Ik voel me nu goed en vitaal. Dan laat ik het liever in het ongewisse dan dat ik me laat testen. Want dan weet ik het en dan?”, zegt hij in een telefoongesprek met zijn zus.

“Maar wat als je kinderen krijgt? Dat was voor mij wel een drijfveer om te testen”, zegt Gerda. Haar broer: “Wellicht dat ik het in de toekomst doe, ik bewaar de brief uiteraard goed, maar nu doe ik het niet. Jij wil iets meer zekerheid, ik kan goed leven met onzekerheid.”

(Bron en volledig artikel NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *