Bewezen: injectie met eigen bloedplaatjes helpt niet bij enkelartrose

Een injectie in het enkelgewricht met plaatjes-rijk plasma (PRP) helpt niet tegen klachten zoals pijn bij enkelartrose. Dat blijkt uit onderzoek door het Amsterdam UMC. Dit is belangrijk voor patiënten. De zogeheten PRP-injecties worden niet vergoed, maar mensen laten de behandeling doen in de hoop op verbetering. ReumaNederland financierde het onderzoek onder 100 patiënten.

De PRP-injecties zijn sinds een aantal jaren een populaire behandeling bij artrose. De gedachte achter de injectie met bloedplaatjes uit het eigen bloed is dat bepaalde stofjes, zogeheten groeifactoren, zorgen voor een genezingsproces.

Eerdere onderzoeken naar de PRP-injecties als behandeling van artrose waren niet altijd van hoge kwaliteit. Dit onderzoek naar de injecties bij mensen met enkelartrose is wel goed opgezet. ‘Het is belangrijk dat we nu weten dat de injecties met plaatjes-rijk plasma niet werken’, zegt hoofdonderzoeker professor Hans Tol. Hij is sportarts en hoofdonderzoeker bij het Amsterdam UMC. ‘We kunnen nu zeggen: kies niet voor deze behandeling. Het is een behandeling die je ook nog eens uit eigen portemonnee betaalt.’

(Bron en volledig artikel ReumaNederland)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *