Bevolkingsonderzoek naar kanker deze week weer opgestart

Bevolkingsonderzoeken naar kanker worden vanaf deze week gefaseerd weer opgestart. Dat schrijft Paul Blokhuis, staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), maandag. Er wordt als eerste begonnen met het hervatten van de onderzoeken naar darmkanker.

De mensen die al een uitnodiging hadden gekregen op het moment dat de bevolkingsonderzoeken half maart werden gestopt, zijn het eerst aan de beurt.

Als er genoeg persoonlijke beschermingsmiddelen zijn, start medio juni het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Begin juli is het onderzoek naar baarmoederhalskanker het laatste bevolkingsonderzoek dat weer wordt opgestart.

Het aantal mensen dat wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de bevolkingsonderzoeken ligt niet meteen op het oude niveau van vóór de coronacrisis. De hoeveelheid onderzoeken wordt gebaseerd op de ruimte die daarvoor is in de zorg. Volgens Nynke van der Veen, afdelingshoofd van bevolkingsonderzoeken bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), ligt die capaciteit voor darmkanker op dit moment op gemiddeld 40 procent.

(Bron en volledig artikel Nu.nl)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *