Verzekeraars hopen dat digitalisering wachtlijsten kan verkorten. Psychiaters en psychologen zien hun patiënten liever in het echt.
Psychiaters en psychologen zien weinig in behandelen op afstand. Slechts één op de honderd behandelaren geeft de voorkeur aan beeldbellen boven echt contact. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht onder 592 psychologen en psychiaters, maandag gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychotherapie.
Door de coronamaatregelen zien behandelaren hun patiënten sinds maart via de telefoon, tablet of computer. Tegen de onderzoekers zeggen ze bepaalde behandelmethoden via beeldbellen niet te kunnen toepassen. Zelfs als digitaal behandelen net zo effectief blijkt als in levenden lijve, „lijken psychiaters en psychologen er simpelweg niet op te zitten wachten”, schrijven de onderzoekers.
Terwijl zorgverzekeraars juist zo enthousiast zijn over de door de coronacrisis razendsnelle digitalisering van de ggz-zorg. Grote verzekeraars willen dat straks meer dan 15 procent van de ggz-zorg voor een belangrijk deel digitaal wordt verleend, zeggen ze tegen NRC. Vaak zal het om een ‘gemengde’ behandeling gaan, met online én reguliere behandelingen.
(Bron en volledig artikel NRC)