Aantal hiv-diagnoses daalt opnieuw, ook effect van PrEP te zien

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is in 2021 net als voorgaande jaren gedaald, zo stelt de Stichting HIV Monitoring (SHM) op basis van nieuwe cijfers. Afgelopen jaar kregen volgens een schatting 427 mensen de diagnose hiv. Voor het eerst is een effect te zien van het middel PrEP, dat bepaalde groepen met een verhoogd risico op hiv kunnen slikken ter voorkoming van een infectie.

In 2020 werd het aantal nieuwe diagnoses in eerste instantie geschat op 411, maar dat is inmiddels bijgesteld naar zo’n 450. Voor het jaarlijkse rapport maakt de stichting altijd een schatting, legt infectioloog Marc van der Valk van SHM uit. Dat komt doordat een diagnose niet altijd direct aan de stichting wordt doorgegeven. Dat kan ook nog een aantal jaren duren. Het cijfer over 2021 kan dus ook nog veranderen.

Van de 427 diagnoses uit 2021 ging het in 250 gevallen om mannen die seks hebben met mannen, 105 gevallen betrof andere mannen en 72 vrouwen kregen een diagnose. In totaal overleden er vorig jaar 13 mensen aan de gevolgen van aids, de ziekte die veroorzaakt wordt door hiv.

(Bron en verder lezen: Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *