De groei van het Nederlandse stamceldonorbestand is de afgelopen jaren steeds verder teruggelopen. En dat terwijl er elk jaar duizenden nieuwe stamceldonoren nodig zijn om de kans op een match voor patiënten met een ernstige bloedziekte te vergroten. Een zorgelijke trend, aldus Stichting Matchis, het Nederlandse Centrum voor Stamceldonoren. Om een impuls te geven aan het aantal inschrijvingen, organiseert Matchis van 16 tot en met 22 september de eerste landelijke Week van de Stamceldonor.
De stichting heeft per jaar zo’n 20.000 nieuwe aanmeldingen nodig om de database te laten groeien en zo de kans op een match te vergroten. Vooral jonge donoren tussen de 18 en 35 jaar zijn hard nodig, omdat zij de beste kans op genezing bieden. “Waar het stamceldonorbestand in 2019 nog met zo’n 14% toenam, was dit vorig jaar nog maar 4,5%. We willen de trend van de afnemende groei doorbreken zodat we voor zoveel mogelijk patiënten een geschikte donor kunnen vinden”, aldus Bert Elbertse, manager Donorrelaties en Communicatie bij Matchis.
Landelijke campagne
Tijdens de gehele week zullen de social media-kanalen van Matchis op volle toeren draaien en wordt er samengewerkt met verschillende influencers om het belang van stamceldonatie kenbaar te maken aan de wereld. Ook gaat er een mooie campagne van start die je zomaar in de supermarkt kan tegen komen of op de radio kan horen.
Inzet op groei
Jaarlijks krijgen 9.000 mensen in Nederland de diagnose bloedkanker. Voor een deel van deze patiënten is een stamceltransplantatie de enige kans op genezing. 70% van hen is afhankelijk van een anonieme donor uit de stamceldonorbank. Matchis zet met de Week van de Stamceldonor dus vol in op groei van het donorbestand. “Deze week geeft ons een mooie kans om de schijnwerper extra te richten op stamceldonatie”, aldus Elbertse. “Elk jaar 20.000 nieuwe aanmeldingen, daar gaan we voor. Om zo de kans op de juiste match te vergroten!”
Kijk voor meer informatie en hoe je stamceldonor kan worden, op deze link van Matchis: https://www.matchis.nl/word-stamceldonor