Opvallend veel mensen hebben dit jaar een vraag over de vergoeding die hun zorgverzekering voor een behandeling geeft, dat meldt de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ). Om welke cijfers het precies gaat is niet bekend, want dat houdt de stichting niet bij, maar een woordvoerster spreekt wel van ‘een sterkte toename’ van het aantal vragen ten opzichte van afgelopen jaren.
Zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen en fysiotherapeuten, krijgen geld van verzekeraars voor het leveren van zorg. Afspraken daarover worden vastgelegd in een contract. Voor veel zorgverzekeringen geldt dat zorg bij een instelling alleen helemaal wordt vergoed als die verzekeraar een contract heeft met die organisatie. Anders moet de patiënt zelf een deel betalen.
De contractering moet eigenlijk al voor het einde van het jaar rond zijn, omdat mensen dan nog over kunnen stappen van zorgverzekeraar. Het moet dan dus duidelijk zijn wie welke zorg vergoedt. Maar de laatste jaren gaan de gesprekken steeds minder gemakkelijk. Reden daarvoor zijn dit jaar onder andere de inflatie. Sommige ziekenhuizen meldden halverwege februari dat nog steeds niet met alle verzekeraars een contract rond is.
(Bron en verder lezen: BNR Nieuwsradio)