In Frankrijk is endometriose uitgeroepen tot volksziekte. Dat moet ook in Nederland gebeuren, vindt GroenLinks. Maar wat voor verschil zou het maken om de ziekte zo te noemen? Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Het ‘groeit’ daar, en zorgt voor een chronische ontsteking met uiteenlopende klachten zoals pijn in de buik. Een op de tien vrouwen in Nederland krijgt ermee te maken. Dat zijn tussen de 360.000 en 540.000 vrouwen.
Een veelvoorkomende ziekte dus, maar geen volksziekte. Volgens GroenLinks zou dat moeten veranderen, zodat de ziekte meer bekendheid krijgt.
Medisch historicus Leo van Bergen vermoedt dat GroenLinks dit vooral roept om een punt te maken. “Het begrip volksziekte is een term van politici om het belang van een ziekte te benadrukken. Ze onderstrepen de noodzaak om meer aandacht en budget te krijgen.”
Hij gaat verder: “Vroeger werd de term gebruikt om aan te geven aan dat het ging om een ziekte onder het volk, oftewel de armere, minderbedeelde burgers.” Maar tegenwoordig wordt het begrip anders gebruikt. “Het is nu een breed begrip.”
(Bron en verder lezen: RTL Nieuws)