Alles wat je wil weten over winderigheid

Winden laten is een heel normaal proces in het lichaam waarbij overtollige lucht/gas via de anus uit het maag-darmkanaal ontsnapt. Maar het kan wel heel vervelend zijn. Het is echter beter winden te laten dan ze in te houden, want de gassen kunnen uitstulpingen van de darmwand veroorzaken.

Een volwassene produceert dagelijks gemiddeld zowat 600 ml gas dat meestal onopgemerkt ontsnapt. Bij sommige mensen kan de gasproductie oplopen tot 2000 ml. Een wind ontstaat wanneer door de bewegingen van de darm een grotere gasbel ontsnapt. Gemiddeld laten mensen 14 tot 25 winden per dag. Wanneer iemand meer dan 25 winden per etmaal produceert, spreekt men van winderigheid of flatulentie.

Lees ook: Hoe vermijd je brandend maagzuur na het slapengaan?

Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maagdarmkanaal aanwezig.

  • Bij elke slikbeweging slik je een kleine hoeveelheid (1-3 ml) lucht (zuurstof en stikstof) in. Het grootste deel hiervan boer je echter op.
  • Bij spanning enstress, roken, drinken door een rietje, veel kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit slik je veel extra lucht in. Ook mensen die snel praten, snel eten zonder goed te kauwen of snel drinken, slikken ongemerkt veel extra lucht mee naar binnen. Verder komt er lucht naar binnen met bepaalde luchtbevattende voedingsmiddelen (zoals brood) en koolzuurhoudende dranken.
  • De belangrijkste bron voor winden is de gasvorming in de dikke darm. Bacteriën in de dikke darm breken voedingsmiddelen af die niet volledig zijn verteerd in de dunne darm. Bij deze activiteit komen gassen vrij, zoals methaan, kooldioxide, waterstof en zwavelhoudende stoffen.
  • De hoeveelheid gas die in de darmen wordt gevormd, is vooral afhankelijk van de voeding. Voornamelijkgroentenmet moeilijk verteerbare koolhydraten, fructose in fruit en vruchtensappen en onverteerbare suikers, zoals kunstmatige zoetstoffen, veroorzaken extra gasvorming. Omdat plantaardige voeding moeilijker te verteren is, laten vegetariërs meer winden dan vleeseters. Hun winden stinken echter minder.
  • Ook door het gebruik van bepaalde medicijnen met een laxerende werking. Zemelen, vezelpreparaten en lactulose kunnen veel gasvorming veroorzaken.
  • Er vindt ook een uitgebreide uitwisseling van gassen plaats tussen de darm en de bloedvaten. Deze gassen verlaten vervolgens het lichaam via de ademhaling. Wanneer de afvoer van lucht en gas achterblijft bij de aanvoer en productie ontstaan er klachten, zoals een opgeblazen gevoel, opboeren en excessieve winderigheid.
  • Naarmate mensen ouder worden, neemt het aantal winden toe. Dat is onder meer het gevolg van een afname van de hoeveelheid spijsverteringssappen, waardoor voedsel minder goed wordt verteerd. Bovendien neemt de kracht van de bekkenbodemspieren af, waardoor men winden moeilijker kan inhouden.
  • Overmatige flatulentie komt ook voor bij angst en spanning.
  • Zelden heeft winderigheid een medische oorzaak. Wanneer overmatige winderigheid gepaard gaat met andere verschijnselen, zoals gewichtsverlies, hevige buikpijn, langdurige diarree of bloed bij de ontlasting, kan dit wijzen op een medische aandoening. Voorbeelden van aandoeningen die gepaard gaan met winderigheid zijn obstipatie, het prikkelbaredarmsyndroom, giardiasis,diverticulitiscoeliakiegalstenenpancreasinsufficiëntiede ziekte van Crohn en lactasedeficiëntie.

    (Bron en volledig artikel Gezondheid.be)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *