‘Groot onderzoek nodig naar medische complicaties en doden door uitstel zorg’

De Patiëntenfederatie Nederland pleit voor een groot nationaal onderzoek naar hoeveel mensen complicaties of erger hebben opgelopen door het uitstellen van medische zorg als gevolg van de coronacrisis. Dat stelt directeur Diande Veldman in reactie op de verontrustende cijfers van het Brabantse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.  

Bij de twee vestigingen van het Elisabeth-TweeSteden in Tilburg en Waalwijk zijn er afgelopen jaar door zorguitstel bij 68 patiënten medische complicaties opgetreden, meldde Trouw vanochtend. Zeven mensen overleden. De gevallen betreffen kanker en hartziekten, maar ook nekhernia’s en ernstige oogkwalen. De aantallen vormen vermoedelijk slechts ‘het topje van de ijsberg’, stelde het ziekenhuis.

De Patiëntenfederatie Nederland en KWF zijn blij dat het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis deze cijfers heeft bijgehouden en naar buiten brengt. ,,Dit geeft een goed beeld van de ernstige gevolgen van uitstel van medische zorg,” zegt directeur Diande Veldman van Patiëntenfederatie Nederland. ,,Het bevestigt ook de signalen die wij zelf van onze leden binnenkrijgen en de uitkomsten van onze eerdere enquête naar uitgestelde zorg.”

De Patiëntenfederatie, die tweehonderd patiëntenorganisaties vertegenwoordigt, hoopt dat meer ziekenhuizen volgen, ondanks dat veel instellingen dit niet zeggen te hebben bijgehouden. ,,We zitten nu een jaar met corona, met alle gevolgen voor patiënten en de zorg”, aldus Veldman. ,,Wij pleiten voor een nationaal onderzoek naar wat er is gebeurd, naar wat de gevolgen zijn geweest van het grootschalig uitstellen van zorg. En dan zowel aan de zorgkant zelf als onder patiënten. Daar kunnen we met zijn allen lessen uit trekken.”

(Bron en volledig artikel AD)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *