“Als je (chronisch) ziek wordt, moet je in versneld tempo een hoop leren over het leven en over goede zelfzorg. Laten we het eens niet hebben over de negatieve beeldvorming rondom chronisch zieken, maar over wat je van deze mensen kunt leren. Dat is een hele hoop namelijk!
1. Jezelf accepteren
Als je hoort dat je ziek bent, komt het accepteren van jezelf mét die ziekte ineens op de voorgrond te staan. Er zijn verschillende fases die je dan doormaakt, van ontkenning en rouw tot acceptatie. Laat je inspireren door mensen die dit voor elkaar gekregen hebben.
2. Pijn en ongemak verdragen
Pijn? Oh, dan neem je toch even een paracetamolletje? Bij chronische pijn is een paracetamol vaak niet meer genoeg. Bovendien kan er bij pijnstillers gewenning ontstaan, waardoor je steeds meer nodig hebt om de pijn te verminderen. Mensen met een chronische ziekte moeten dus vaak andere methoden gebruiken om de pijn te verdragen: afleiding zoeken, of juist rust nemen, iets creatiefs doen, een stukje wandelen, een (huis)dier aaien…
3. Je leven waarderen
Wat als er nauwelijks iets overblijft? Je moet stoppen met school, kan niet meer werken, kan nauwelijks relaties onderhouden en zelf je huishouden doen lukt ook niet meer. Hoe kun je dan toch nog een zinvol leven leiden? Veel mensen met een chronische ziekte hebben daar iets op gevonden. Ze bloggen bijvoorbeeld over hun situatie. Dat kan vanuit huis en draagt bij aan het begrip voor mensen met een chronische ziekte. Het vinden van waarde in andere dingen dan alleen werk kan heel bevrijdend zijn.
4. Genieten van kleine dingen
Als je ziek bent en geen grote uitstapjes of reizen meer kunt maken, moet je het zoeken in de kleine dingen: de zon die je kamer in schijnt, een leuk liedje op de radio of een paar uurtjes met weinig pijn. Rechts bovenin vind je een knop naar mijn Instagramprofiel. Daar laat ik zien van welke kleine dingen ik geniet.
5. Nee zeggen en grenzen aangeven
Je mag altijd nee zeggen. Een uitleg is vaak niet nodig. Chronisch zieken moeten vaker dan gemiddeld iets afzeggen en hebben daarom veel ervaring met nee zeggen. Let eens op hoe zij dat aanpakken.
6. Balans aanbrengen in je leven
Ik zie veel mensen die niet ziek zijn worstelen met de balans in hun leven. Ze hebben nooit geleerd dat je niet alles kan doen wat je wil, omdat je lichaam gaat tegensputteren als er teveel werk of stress in je leven is. Bij mensen die wel ziek zijn gaat het misschien om een hele andere balans: niet kunnen koken, omdat je naar het ziekenhuis moet en dat genoeg is voor die dag. Maar ze moeten wel, als ze nog een enigszins prettig leven willen hebben.
7. Mentale veerkracht/omgaan met tegenslagen
Als je chronisch ziek bent, krijg je te horen dat de symptomen van je ziekte misschien te hanteren zijn, maar dat je altijd met deze ziekte zult leven. Weer opstaan en verdergaan met je leven (op een aangepaste manier) is een grote opgave. Ik merk dat de chronisch zieken die ik ken daardoor goed bestand zijn tegen allerlei soorten tegenslagen. Ze storten misschien even in, maar staan snel weer op en gaan door.
Wat kunnen mensen van jou als chronisch zieke leren? Laat je reactie achter in de comments. Misschien help je er iemand mee.”
Meer lezen van Anne? Klik dan hier!
Het vallen is niet het falen, maar het weigeren weer op te staan…
Het komt goed, zo niet dan toch…, vraag alléén niet hoe…, maar goedkomen doet het vrijwel bijna altijd.
Goed luisteren naar je lichaam…, zegt je hoofd ja en lichaam nee of visa versa doe maar niets want dat werkt niet…
En gewoon blijven afvinken tuurlijk kan er ook nog wel bij, wat maakt het nog uit…
Een paar quotes waar ik mij aan vast houd met fns en nog meer chronische ziekte ’s die ik heb.
Hoi!
Ik ben kaylee en ik ben 22 jaar en intussen al 5 jaar chronisch ziek. Sinds 2 jaar is het vastgesteld door een arts, maar voor die tijd had ik al wel een vermoeden omdat ik steeds meer pijnen/ blessures kreeg waar ik niet van herstelde enbwaarvan de pijn bleef. Ook heb ik een flinke rugzak vol met ellende. Ik heb al vanaf mijn 8e allerlei therapieen om te kijken wat ik mankeer. Ik heb een leerachterstand, en ADD, Ook heb ik veel trauma’s opgelopen door de manier waarop ik ben opgegroeid tussen de drugs. En leerde ik heel vroeg hoe ik voor mezelf moest zorgen. Ik sliep op straat en doordat ik voor mezelf moest zorgen heb ik een bepaald overlevingsmechanisme ontwinkkeld waardoor ik nu moeite heb om de controle aan anderen over te geven. Hierdoor ben ik iemand die heel beschadigd is en door al deze problemen ben ik 2 jaar geleden in de ziektewet beland omdat ik niet meer kon functioneren. In die tussentijd ben ik weer bij de ggz beland en heb ik onderzoeken gehad om te bevestigen dat er daadwerkelijk wst met kij aan de hand is. En sindsdat ik bij deze dokteren ben beland ben ik ook mezelf steeds meer gaan accepteren zoals ik ben. Ik werd vaak gepest en er werd thuis (bij oma gezegd dat ik me aanstelde en nu heb ik iedereen die vond dat ik me aanstelde ongelijk bewezen. En omring ik mij alleen nog met mensen die in mij geloven en met mij dit helings pad op zijn gegaan. Ik hoor binnekort van de GGZ hoe de psychologische test is gegaan en wat ik mankeer, en zo kom ik steeds dichterbij mijn doel. En hoor ik wat ik voor behandelingen krijg voor mijn PTSS en andere problemen.
Kortom: wees jezelf, neem je tijd om te genezen en accepteer dat niet iedereen wil of kan begrijpen dat jij voor altijd chronisch ziek zal zijn. Als jij maar jezelf accepteerd!
Ik denk dat mensen kunnen leren hoe het is om elke dag op te staan en jezelf de dag door moet vechten. En dat ze leren om nee te moeten zeggen als je lijf het aangeeft. Ook kunnen ze leren dat ondanks dat je chronisch ziek bent je toch nog best veel kan als je alles maar goed doseert. En het allerbelangrijkste is dat je jezelf accepteerd zoals je bent en luisterd naar je lijf. Als je zo ver bent zal je je elke dag steeds gelukkiger voelen
Liefs,
Kaylee