38 procent hulpmiddelgebruikers betaalt zelf een deel van verzekerd hulpmiddel

Van de hulpmiddelgebruikers gaf 38 procent aan in 2020 eigen betalingen – zoals het eigen risico en wettelijke eigen bijdragen – te hebben gedaan voor een hulpmiddel dat onder de verzekerde zorg valt. De mediaan van de eenmalige eigen betalingen voor deze hulpmiddelen is 250 euro per hulpmiddelgebruiker.

Voor alle jaarlijks terugkerende betalingen is die mediaan 127 euro. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg, in opdracht van VWS. Het rapport is inmiddels aangeboden aan de Tweede Kamer.

Voor mensen met een beperking zijn hulpmiddelen essentieel om te kunnen functioneren en om mee te kunnen doen in de samenleving. Denk daarbij aan een rolstoel, een gehoorapparaat of aan stoma- en incontinentiemateriaal. Het meest gebruikte hulpmiddel dat onder de verzekerde zorg valt is een kunstgebit of gebitsprothese: ruim vier op de tien hulpmiddelengebruikers geven aan een kunstgebit of gebitsprothese te hebben. Andere veelgebruikte verzekerde hulpmiddelen zijn een gehoorapparaat, beugels in de badkamer of het toilet en steunkousen. Mensen die ernstig beperkt zijn in hun activiteiten gebruiken de meeste hulpmiddelen, namelijk vijf verschillende.

(Bron en volledig artikel Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *