Zo werken EMDR en de nieuwe therapieën brainspotting en VSDT

De therapeut zwiept met een vinger en wég is je trauma, fobie of depressie. EMDR is dertig jaar geleden ontdekt, maar pas veel later werd de werking wetenschappelijk aangetoond. Hetzelfde lijkt nu te gebeuren met de mysterieuze therapieën VSDT en brainspotting.

Afbeelding: EMDR.nl

De methode wordt ingezet bij allerlei soorten klachten: EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). En met verbluffende resultaten.

Neem Wouter (10), een sportieve jongen vol bravoure. Tot hij tijdens een natuurkundeproef een metalen kogel tegen zijn kaak krijgt.

Vanaf dat moment is Wouter een schim van zichzelf. Behalve dat hij permanent hoofdpijn heeft en niet meer kan judoën en hockeyen, is hij schichtiger, huilerig en geeft hij sneller op. Hij ligt soms dagen in bed.

Als hij op school bij een ‘potloodgevecht’ met klasgenoten een potlood tegen zijn hoofd krijgt en daardoor zwaar van slag is, denken zijn ouders: hier is iets anders aan de hand dan alleen een fysieke blessure. Ze gaan naar een EMDR-therapeut.

Een luttele vijftien minuten kost het de therapeut om Wouter van zijn klachten af te helpen. ‘Ongelooflijk,’ zegt zijn vader drie maanden later over het resultaat. ‘Het lijkt wel magie. Hij heeft weer een heel andere mindset.’ Wouter zelf is vooral blij dat hij van de hoofdpijn af is.

(Bron en verder lezen: Psychologie Magazine)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *