“Tinnitus is vaak te behandelen waardoor het naar de achtergrond verdwijnt of zelfs helemaal uitdooft”, zegt tinnitus-expert en fysiotherapeut Sandra Posthumus. Door onderzoek en behandeling van meer dan 900 mensen ontdekte ze dat tinnitus lang niet altijd gelinkt is aan gehoorschade. Vaak is er volgens de expert een verband met stress. Wat nog meer oorzaken kunnen zijn, vertelt ze in dit artikel. Vandaag 3 maart is het de Dag van het Gehoor.
Tinnitus wordt in de volksmond ook wel oorsuizen genoemd en komt op alle leeftijden voor. Het gaat om een geluid in je hoofd dat alleen door jezelf wordt waargenomen. Tinnitus-expert en fysiotherapeut Sandra Posthumus schat dat zo’n drie tot vijf miljoen mensen last hebben van oorsuizen. “Precieze aantallen zullen we nooit weten. Voor velen is het in hun eigen ogen niet ernstig genoeg om ermee naar de huisarts te gaan, of ze denken dat er niets aan te doen is.”
Tinnitus is er in vele vormen en varieert in ernst. De één hoort alleen geluid wanneer het volledig stil is, bij de ander komt het boven gesprekken uit. Sandra: “Geluiden die je kunt horen zijn bijvoorbeeld een piep, ruis, krekels of een bromtoon. Vooral tijdens de coronamaatregelen is het aantal tinnituspatiënten explosief gestegen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met onder andere stress, te weinig beweging, en weinig ontspannende (buiten)activiteiten kunnen doen.”
“Tinnitus blijkt vaak in of na een stressvolle periode te ontstaan. Bepaalde type mensen zijn er gevoelig voor: dezelfde types die burn-out raken. Het zijn vaak mensen die graag controle hebben, perfectionistisch zijn, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, en die het lastig vinden om grenzen aan te geven. Ook binnenvetters en hooggevoeligen zie ik vaak terug in mijn praktijk. Heb je graag controle, dan kan het hebben van tinnitus behoorlijk beangstigend voor je zijn. Het is immers een geluid in je hoofd die je niet kunt controleren.”
(Bron en verder lezen Gezond.nu)