Een kunstmatige alvleesklier levert mensen met diabetes type 1 betere bloedsuikerwaarden op en een betere kwaliteit van leven. Hun bloedsuikerwaarden vallen per dag gemiddeld zes uur langer binnen de streefwaarden. Ook geven de patiënten aan in hun dagelijks leven veel minder last te hebben van hun ziekte. Dat is de conclusie van een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Lancet.
De kunstmatige alvleesklier is het geesteskind van Robin Koops, een machinebouwer met diabetes type 1 die het apparaatje in zijn eigen schuur ontwikkelde. Kleinschalige tests lieten al eerder hoopgevende resultaten zien, maar dit is het eerste grote onderzoek met de kunstmatige alvleesklier. Aan de studie deden meer dan 75 mensen mee. “Heel bijzonder”, noemt Koops de resultaten.
De kunstmatige alvleesklier is een systeem dat werkt met twee hormonen, insuline en glucagon. De pomp kan daarmee te hoge en te lage bloedsuikerwaarden voorkomen, waardoor deze waarden veel stabieler worden. Andere bestaande systemen dienen in de regel alleen insuline toe.
(Bron en verder lezen: NOS)