Nieuwe kankermedicijnen zoals doelgerichte therapie en immunotherapie brengen nieuwe dilemma’s en uitdagingen mee. Internist-oncoloog Eric Geijteman schrijft er met collega’s een clinical update over in het British Medical Journal. ‘Patiënten die opknappen terwijl zij al afscheid hadden genomen van het leven, moeten zichzelf opnieuw uitvinden.’
Nieuwe medicijnen voor uitgezaaide kanker zetten de voorspelbaarheid van het ziektebeloop van patiënten op zijn kop. Internist-oncoloog Eric Geijteman, die veel tijd steekt in de ontwikkeling van palliatieve zorg, vindt dat artsen moeten gaan nadenken hoe zij zichzelf en hun patiënten gaan voorbereiden op die veranderde levensverwachting.
‘Wanneer kanker is uitgezaaid en ongeneeslijk is geworden, leven patiënten gemiddeld minder dan een jaar. Het ziektetraject dat zij na die diagnose afleggen, was tot enkele jaren geleden vrij goed in te schatten. Met levensverlengende behandeling, vaak een chemokuur of hormoontherapie, kon de ziekte worden afgeremd en werden symptomen bestreden’, schetst Geijteman.
Nieuwe behandelingen zoals immunotherapie en doelgerichte therapie werken nog lang niet bij iedere patiënt. Maar ze zullen naar verwachting wel bij meer kankersoorten succesvol worden ingezet. Doelgerichte therapie heeft nu voornamelijk succes bewezen bij uitgezaaide longkanker, melanoom en gastro-intestinale stromaceltumoren.
(Bron en verder lezen: Erasmus MC)