Klinisch patholoog Marian Clahsen-van Groningen van het Erasmus MC Transplantatie Instituut ontwikkelde met een team een nieuwe manier om nauwkeurig aan te tonen welk type afstoting er gaande is in een donornier. Dit helpt de arts om afstotingsverschijnselen gerichter te behandelen.
Clahsen onderzoekt weefselbiopten van getransplanteerde nierpatiënten bij wie de donornier niet goed werkt. ‘Een patiënt wil natuurlijk het liefste dat de donornier de rest van zijn of haar leven goed blijft werken. Helaas weten we dat bij ongeveer de helft van de patiënten het transplantaat na gemiddeld 10 jaar stopt met functioneren. Een van de belangrijkste oorzaken is chronische afstoting’, legt Clahsen uit.
‘De patiënt komt dan opnieuw op de wachtlijst en moet weer gaan dialyseren. Dat is ontzettend ingrijpend. Het ultieme doel van het Transplantatie Instituut is dan ook: ‘one organ for life’ voor iedere patiënt.’
Als de nefroloog tijdens controle van de bloedwaarden van de transplantatiepatiënt ziet dat de donornier het niet goed doet, wordt een biopt van het transplantaat genomen. Dat biopt belandt bij Clahsen onder de microscoop. De coupes worden ook gedigitaliseerd voor beoordeling en bespreking met de nefroloog. Vervolgens kunnen de cellen in het biopt op eiwitniveau worden geanalyseerd met beeldvormende technieken. Daarbij worden de verschillende soorten ontstekingscellen aangekleurd.
(Bron en verder lezen: Erasmus MC)