Verwijzingen huisartsen naar ziekenhuis dalen

Huisartsen hebben de afgelopen twee weken 38 duizend minder verwijzingen kunnen uitschrijven voor hun patiënten naar het ziekenhuis. Het aantal verwijzingen was vorige week, de week van 5 tot 11 oktober 18 procent minder dan we zouden verwachten zonder corona.

Foto: Jonathan Borba, via Pexels

In totaal hebben sinds de corona-uitbraak in maart 891 duizend minder verwijzingen plaatsgevonden dan verwacht op basis van het aantal verwijzingen in dezelfde periode in voorgaande jaren. Begin oktober is voor het eerst sinds deze zomer dat we weer een duidelijke omslag naar beneden zien in het aantal verwijzingen. Dat blijkt uit een analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit van het aantal verwijzingen naar de medisch-specialistische zorg op basis van cijfers van Zorgdomein.

NZa-voorzitter Marian Kaljouw noemt het teruggelopen aantal verwijzingen verontrustend en roept patiënten op om bij gezondheidsklachten contact op te blijven nemen met de huisarts:

“Ook in deze tijd, waarin de druk weer op de zorg weer toeneemt is het heel belangrijk dat mensen hun huisarts weten te vinden. De zorg is veilig ingericht en huisartsen en hun team kunnen het beste beoordelen wat er nodig is. Als dat nodig is verwijzen ze patiënten door.”

Huisartsen en medisch specialisten beoordelen op welke termijn patiënten onderzocht en behandeld moeten worden. Soms besluiten huisartsen niet door te verwijzen omdat ze weten dat er geen plek is in het ziekenhuis. Zeker in deze tijd van verschil in afschaling tussen ziekenhuizen is het belangrijk dat alle beschikbare capaciteit optimaal benut en eerlijk verdeeld wordt. We zien mooie voorbeelden van ziekenhuizen die het netwerk van zorgaanbieders in de regio benutten om de zorg aan hun patiënten doorgang te laten vinden als er in het eigen ziekenhuis geen plaats is. Medisch specialisten en huisartsen kunnen ook de hulp inroepen van zorgverzekeraars als voor de zorg in het eigen ziekenhuis geen plek is. Patiënten kunnen ook zelf contact opnemen met hun zorgverzekeraar met een verzoek tot bemiddeling.

(Bron en volledig artikel: Nederlandse Zorgautoriteit)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *