Gabi, hoe doe je dat? Tips en trucs voor mijn hobby’s – Column

image_pdfimage_print

door Gabi
“Ik heb de vraag gekregen om wat uitleg te geven over mijn ziekte, mijn hobby’s en mijn werk; hoe ik dit allemaal doe en of ik tips heb. Van het werk ga ik niks vertellen omdat dit voor mij niet goed voelt, hier heb ik ook geen tips voor. Sorry voor iedereen die daar op hoopte. Maar een klein tipje van de sluier: het heeft te maken met heel erg veel wilskracht en eigenwijsheid. 😉

Mijn ziekte vind ik ook zo’n lastig onderwerp en eigenlijk wil ik het er ook niet graag over hebben omdat het in mijn ogen niks toevoegt, maar oké eenmalig kort en bondig omdat er vraag naar is. Ik heb twee vormen van reuma die flink tegen elkaar in werken en waar ik simpelweg te jong voor ben om specifieke medicatie voor te krijgen, dus het is een beetje de techniek van het pappen en nat houden.

Nu dan mijn hobby’s; iets wat ik wel leuk vind om over te schrijven!

Het naaien
Ik heb daar niet echt specifieke tips voor. Eigenlijk gewoon doen als je dat wilt. Heb je pijn bij het knippen, spelden of iets anders, neem een pijnstiller en sta/zit niet lang in dezelfde houding en werk in periodes van hobby en rust. Het gaat misschien zo niet zo snel als je wilt maar zo houd je het wel het langst vol.

Het haken
Van dit onderwerp heb ik vele tips. Ze zijn misschien niet allemaal even bruikbaar maar het heeft me wel geholpen.
-Neem tijdens het haken een goede houding aan waar jij zo min mogelijk pijn bij hebt en probeer zo min mogelijk je spieren aan te spannen als je haakt. Leg eventueel een kussen neer waar je je armen op kunt laten rusten.
-Een haaknaald kan je op meerdere manieren vasthouden maar er zijn grofweg twee manieren: de pengreep (alsof je een pen vast houdt) en een mesgreep (je raadt het al, alsof je een mes vast hebt).
De pengreep is de handigste manier om je haaknaald vast te houden, maar nee, ik heb natuurlijk weer de mesgreep.
-Koop een ergonomische haaknaald die voor jou fijn is. Zo had ik eens een haaknaald gekocht speciaal voor mensen met reuma. Nou, ik kreeg me daar toch steeds een kramp van, niet normaal!
Inmiddels werk ik alleen nog maar met de haaknaalden van Clover Amour, voor mij echt de beste haaknaalden.
-Haak niet te strak. Op deze manier wordt het makkelijker om in te steken bij de vorige toer. Nu haak ik echt knijterstrak, maar dat raad ik je dus niet aan.
-Haak korte periodes achter elkaar zodat de pijn niet te erg toeneemt.
-Ik heb door goed te kijken wat ik doe mezelf aan geleerd om ook te kunnen haken als mijn handen gevoelloos zijn.
-Ik neem nog wel eens een pijnstiller voor ik ga haken. Niet verstandig nee, maar je kan wel net iets langer doorhaken.
-Haak met kwaliteitsgaren. Dit zorgt er voor dat het haken echt een stuk soepeler gaat.
-Kan je niet met een kleine maat haaknaald haken, kwel jezelf dan niet en accepteer dat dit niet meer voor jou is weggelegd.

Hopelijk hebben jullie hier wat aan en hebben jullie ook mij iets beter leren kennen! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *