Naduah

image_pdfimage_print

“Mijn naam is Naduah Wahlbrinck–van Opstal en ik ben 21 jaar. Ik ben woonachtig in Capelle aan den IJssel en houd van in de natuur zijn. Mijn leven wordt beïnvloed door meerdere diagnoses. En ik ga jullie een kijkje geven in mijn leven.

Jarenlang heb ik zoveel doctoren en instanties voorbij zien komen. Elke dag was anders. Elke dag ontstond er een ander gevoel, een andere pijn en een andere emotie. Maandag heb ik pijn aan mijn knie, dinsdag aan mijn vinger, woensdag aan mijn voet en ga zo maar door. Niemand wist wat ze met mij en mijn lichaam aan moesten.

Totdat iemand de hele zaak omgooide.

Is het wel lichamelijk? Misschien moeten we kijken op psychisch gebied. Het kan een vorm zijn van aandacht zoeken op een negatieve manier. Zodra ik bovenstaande zin hoorde, voelde het alsof ik mijn verstand verloor.

Ik ben toch wel echt ziek? De pijn die ik voel, die is er toch wel? Of stel ik mij aan? Die zit toch niet tussen mijn oren? Of toch wel? Zou mijn verstand dit bewustzijn verzonnen hebben?

Ben ik gek?

Ondertussen bleef het lichamelijke traject even stil staan. Steeds bleef ik weggestuurd worden zonder antwoorden. Uiteindelijk heb ik meerder diagnoses gekregen, maar de diagnose die het meeste invloed heeft op mijn lichaam en leven is: Reumatoïde artritis (RA).

In 2014 heb ik met mijn knie tussen een botsauto en een ijzeren paal gezeten. Mijn knie was dik en pijnlijk. Ik kon enkel nog met krukken lopen. Ik ben gelijk naar de huisarts gegaan.

Dit is het moment waarop mijn hele leven veranderde…
De huisarts keek naar mijn vader en zei dat hij mij wilde laten testen op reuma.

REUMA??? Zei ik bijna schreeuwend. Dat is alleen voor oude mensen.
Dat is een denkfout die helaas vaak gemaakt wordt, antwoordde mijn dokter.

Verslagen ging ik weg en heb ik een spoed afspraak gekregen bij de reumatoloog. De dokter had gelijk. Ik heb reuma en niet één vorm maar meerdere en in hoge mate.

Op mijn 15e werd ik gediagnosticeerd met: Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
Op mijn 16e: Dislocatie van de linker pols en artrose. Op mijn 17e: : Reumafactor-positieve en anti-CCP positieve RA
Op mijn 18e : Chronisch Vermoeidheidssyndroom en Chronisch Pijn Syndroom (CPS)
Op mijn 20e:  Fibromyalgie, Syndroom van Tietze en Hypermobiliteitssyndroom (HMS)

Ik hoop dat jullie uitkijken naar mijn columns!”

Mijn columns:
– Corona versus chronisch ziek zijn
Hulpmidddelen zijn je beste vriend, al voelt dit niet altijd zo…
– De bijwerking mag nooit erger zijn dan de kwaal
Chronisch ziek zijn vraagt om chronisch optimisme