Benauwde pijn – Column

image_pdfimage_print

door Marleen

Wat kan pijn ontzettend hinderlijk zijn! Sinds een goede week heb ik veel pijn op mijn rug, daar waar mijn longen zitten, alleen dan niet de longen maar de ribben. Iedere ademhaling opnieuw doet het pijn, iedere beweging, iedere aanraking en de acht paracetamollen op een dag doen helemaal niets. 

Dit is één van de vele bijkomende klachten door mijn astma. Hoe onstabieler mijn astma is, hoe meer de spieren rondom de longen/borstkast pijn zullen gaan doen.

Afgelopen weekend bereikte het de top, ik werd gek van de pijn ’s morgens vroeg in bed. Dit is alles behalve comfortabel, dus daar ging ik weer, linker zij… nee dat ligt niet lekker. Met veel gedoe draai ik me op mijn rechter zij. Dit is helemaal niet te doen…

Dan bedenk ik me dat als ik op mijn rug ga liggen, de druk beter verdeeld is, dus dat ga ik maar doen, kiezen op elkaar en draaien maar… Nu even volhouden, even aan de pijn wennen. Maar na een tijdje is dat het ook niet, dan ga ik maar zitten, mobiel erbij en maar dom spelletjes doen, Facebook bekijken, krant lezen, weerbericht bekijken, de luchtkwaliteit bekijken en uiteindelijk besluit ik maar uit bed te gaan…

Eerst even mijn ochtend-riedeltje:  wassen, aankleden, opmaken, medicijnen innemen, hond eten geven, bakje yoghurt naar binnen werken, etc…  Dan besluit ik maar een rondje te gaan wandelen, misschien dat door de beweging mijn rug/ribben wat soepeler worden, maar helaas.

Het was wel een heerlijke wandeling door het park. Damaris heeft heerlijk gespeeld met andere honden, ik heb genoten van de eenden en de meeuwen die over het ijs heen liepen en de vorst die van de natuur een plaatje maakt. Met mijn mobiel maak ik een aantal foto’s.

Als ik thuis kom duik ik op de bank. Hey dat ligt lekker, op mijn buik lig ik te kijken naar de Olympische spelen en de pijn wordt gelukkig minder, eindelijk! Dave is inmiddels ook beneden, samen kijken we even tv en dan gaat hij even wat in huis doen.
Na een uurtje of 3 merk ik het verschil nog meer, mijn spieren lijken zelfs te ontspannen, ik kan makkelijker bewegen door de pijn die eindelijk wat afneemt.

Geocoachen
Halverwege de middag besluiten Dave en ik toch even er op uit te gaan, even een rondje met de auto geocachen, ook één van mijn hobby’s. Dit is een gezamenlijke hobby die we graag doen. Nu zullen velen van jullie afvragen, wat is in vredesnaam geocachen?? In het kort, geocaching is een spel die je buiten beoefend, je maakt gebruik van een gps-ontvanger om ergens een cache te vinden, dit kan overal ter wereld. Dus ook bij jou om de hoek. De cache is doos(je) waarin een boekje zit, daar schrijf je jouw spelersnaam en datum in. Als de cache groot genoeg is kun je er een cadeautje achter laten voor een ander of een trackable, dit is een sleutelhanger met daaraan een code, die code verwijst dan weer naar een opdracht.

Maar nu weer even terug naar ons rondje met de auto… Wat een heerlijke middag is het, zo aan de Waddenzee genieten van de natuur aan beide kanten van de dijken, de mooie weilanden met schattige huizen en aan de andere kant de zee. Stiekem baal ik enorm dat ik niet mijn camera bij me heb en niet de energie heb om de lange afstanden te lopen. De zon zorgt voor zulke prachtige plaatjes, de wind blaast zacht door mijn haren en dan de zoektochten naar de cachejes verstopt in de omgeving. De één nog creatiever bedacht dan de ander! Vol enthousiasme geniet ik van alles wat ik zie, voel en hoor! Na een uurtje of 4 is het op, ik kapot, maar wat heb ik genoten!

Inmiddels ben ik bij mijn huisarts geweest en andere pijnstillers of spierverslappers is niet mogelijk, die komen uit de NSAID-groep en daar krijg ik het heel benauwd van. En om hiervoor morfine-achtige medicijnen voor te slikken gaat me te ver.

Masseren
De fysiotherapeut heeft gelukkig wel een oplossing en daar krijg ik oefeningen voor mijn spieren om ze weer soepel te krijgen, gaat de fysio mij wekelijks masseren en mag Dave thuis mij ook geregeld masseren. De spieren zitten meer dan vast en die moeten weer los, ze moeten weer lucht krijgen, zodat mijn longen ook weer makkelijker lucht kunnen krijgen. Misschien ben ik dan ook weer wat minder benauwd…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *