Ambtelijk advies: zorgstelsel is onhoudbaar, politiek moet rigoureus snijden in zorgkosten

De politiek moet rigoureus ingrijpen om te voorkomen dat de kosten van de gezondheidszorg in de komende twintig jaar verdubbelen. Die dringende oproep staat in een ambtelijke advies aan het kabinet, opgesteld vóór het uitbreken van de coronacrisis.

Foto: Pixabay

Het eigen risico in de zorgverzekering kan volgens de ambtenaren fors omhoog. Of er moet een eigen bijdrage per medische behandeling komen. Hulpmiddelen als hoortoestellen moeten burgers voortaan zelf betalen, opperen ze, net zoals de thuiszorg. De ‘vrije artsenkeuze’ kan geschrapt.
Het is een kleine greep uit een van de zogeheten ‘Brede Maatschappelijke Heroverwegingen’ die ambtenaren hebben opgesteld op verzoek van het kabinet. Minister Hoekstra van Financiën heeft dat ambtelijk rapport onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd.

Hoekstra benadrukt dat de ambtenaren niet gaan over de wenselijkheid van de voorstellen. ‘Het is aan politieke partijen om te bezien of en welke opties worden overgenomen voor de volgende verkiezingen.’

Over de uitgaven aan zorg luiden de ambtenaren de noodklok. ‘Het aanpakken van de knelpunten is urgent, omdat het huidige stelsel niet houdbaar is, noch budgettair noch qua beroep op de arbeidsmarkt’, schrijven ze.

Het RIVM verwacht in 2040 voor de zorgsector bijna een verdubbeling van het huidige uitgavenniveau: tot 174 miljard euro. ‘Bij ongewijzigd beleid zullen de zorguitgaven de komende jaren sterker stijgen dan de economische groei, waardoor andere overheidsuitgaven worden verdrongen. In de afgelopen kabinetsperiode ging driekwart van de stijging van de overheidsuitgaven op aan de zorg’, beklemtonen de ambtenaren.
Om de kosten te drukken moeten toekomstige kabinetten daarom opnieuw naar het zorgstelsel kijken, luidt het advies. Of de ‘gereguleerde concurrentie’ die we nu kennen kan versterkt, óf er moet ‘gereguleerde samenwerking’ komen.

(Bron en volledig artikel de Volkskrant)
***
“VWS-minister Hugo de Jonge misbruikt de coronacrisis om de vrije artsenkeuze af te schaffen.” Dat stelt de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (Stichting VA), nu het kabinet een wetsvoorstel om zorgcontractering te bevorderen nog voor de zomer met spoed parlementair wil laten behandelen.
Lees de volledige reactie hier!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *