Stichting Onzichtbaar Ziek
 

Mijn verhaal, doorzetten is een kracht die ik bezit


22 jaar geleden waren de dokters al overtuigd dat ik dood zou gaan en ik was nog niet eens geboren. 
22 jaar geleden zat ik nog in mijn moeders buik en toen ging het al fout. Mijn moeder is er de hele zwangerschap vanuit gegaan dat mijn tweelingzus en ik doodgeboren zouden worden. Op een gegeven moment hadden de artsen voor mijn zusje hoop, maar voor mij nog niet. Ondanks alles hebben mijn ouders mij wel een naam gegeven, Fenna. 

Het begin 
Ondanks alles ben ik op 23 maart geboren. Tien weken te vroeg. Ik maakte een goede start. Mijn moeder wist dat ik een vechter was, maar ze heeft ook tegen mij gezegd dat als het te moeilijk werd ik los mocht laten. Maar ik haalde de middag en ik mocht daarom naar het ziekenhuis in Utrecht vanwege de speciale apparatuur die ze daar hadden. Eigenlijk wilde ze mij niet hebben, ik zou het toch niet overleven. Er werd gesproken over leven in een rolstoel en met extra zuurstof. Maar toen wisten ze nog niet dat ik een vechtertje was. Ik heb nog 4 weken in het ziekenhuis in Utrecht gelegen en 6 weken in Tilburg. 

Ik was klein, had extra zorg nodig en ik had toen al in mijn korte leven al vaak op sterven gelegen. Door het instinct van mijn moeder ben ik hier nog. Geen dokter die mijn moeder kon tegenhouden wanneer ze zeker wist dat er iets mis met mij was. Vele dokters die sorry moesten zeggen, want als mijn moeder niet op haar strepen was gaan staan had ze nu één dochter minder. 

Scoliose
Het ging goed met mij, ik kon naar school en ik kon alles doen wat ik wilde. Soms wel met aanpassingen, maar verder geen problemen. Toen ik 12 jaar was werden er drie krommingen in mijn rug geconstateerd, scoliose. Ik ging 12 uur per dag een brace dragen. Ik had (en nog steeds) veel pijn, ik was afhankelijk van mijn brace, moest meer sporten en mijn zelfvertrouwen werd minder. Maar ook dat was nooit een groot probleem. Met mijn motto: het moet dus het is leuk, maakte ik hier geen drama van. 

Het moment 
Toen ik 13 was kreeg ik de Mexicaanse griep. Ik was ingeënt vanwege mijn geschiedenis. Maar toch… ik weet het nog heel goed: Ik lag op mijn vaders bed tv te kijken en mijn moeder was weg. Ik had mijn brace aan en wilde net gaan slapen maar ik kreeg plotseling geen lucht meer. Ik was redelijk kalm, ging naar beneden en vroeg aan papa of hij mijn brace wilden losmaken. Dan zou het vast goedkomen. Mijn vader was daarentegen minder kalm. Toen hij zag dat het niet goed ging heeft hij me in de auto gezet en naar het eerste hulp gebracht. Na extra zuurstof, warmte dekens en röntgenfoto’s mocht ik weer naar huis. Er was niks aan de hand zeiden ze. Dat bleek natuurlijk niet zo te zijn. Ik had de Mexicaanse griep en een heftige longontsteking. Vanaf dat moment werd alles anders. Na verschillende testen bleek dat ik naast mijn drie scoliose, astma, longziekte BPD, nu ook 30% minder longinhoud heb. Gezondheid, sociaal, school, mentaal en lichamelijk. Alles was anders. 

En nu 
Ondanks mijn longproblemen, dagelijkse pijn, rugklachten, dyslectie en prikkelbare darm blijf ik positief. Dat is mijn kracht. Positief blijven en doorzetten. Ik kan niet met 100% zekerheid zeggen dat ik alles heb geaccepteerd maar ik blijf eraan werken. 

Liefs, Fenna 
www.houhetluchtig.nl