Stichting Onzichtbaar Ziek
 

Boekenwurm

door Anna

Maandag ben in met een hele lieve vriendin op pad geweest. De dochter van mijn vriend is jarig. En het eind van de week ga ik daar heen. Heerlijk het weekend vieren met vriendlief en zijn twee meiden. Zonder cadeautje kan ik natuurlijk niet aankomen. Maar wat koop je voor een jonge dame die de respectabele leeftijd van 9 heeft bereikt?

 

Zowel ik als mijn vriendin zijn twintigers en zeker geen moeder (in spe). Wat we wel zijn, in hart en nieren, zijn boekenwurmen! Tegenover de speelgoedwinkel zit een hele goede boekwinkel. Voordat we onze mooie hoofdjes ging breken over wat we voor de jonge dame moesten halen besloten we onszelf te verwennen om álleen even te kijken naar boeken. Alleen kijken, zonder de intentie om iets te komen.

Heerlijk liepen we beide te snuffelen tussen de boeken, wat ruiken nieuwe boeken toch heerlijk!  En wat hadden ze weer prachtige boeken. Zo lag er bijvoorbeeld een groot boek met de prachtigste natuurfoto's.

Tegenwoordig lijkt het ook een trend om dagboeken bij te houden of te werken met een doe-boek. Bij de één schrijf je elke dag, gedurende vijf jaar één zin. In een ander maak je elke dag een foto. Of schrijf of teken je je gevoel op. Er zijn boeken om je eigen stad op een creatieve manier te ontdekken met allerlei opdrachten. En er is er zelfs één die je op vele verschillende manieren kapot en vies moet maken. Ieder met zijn eigen aankleding. Geweldig leuk om te zien.

Om toch ook even voor een cadeau te kijken, spieken we ook bij de kinderboeken. Er zijn, sinds ik jong was, veel verschillende schrijvers, titels en series bij gekomen. Maar er zijn ook oude bekenden bij. Zelfs een aantal favorieten, boeken waar ik echt geweldige herinneringen aan heb. Jip en Janneke, de boeken van Annie M.G. Schmidt én natuurlijk de geweldige boeken van Roald Dahl.

Vele van zijn (kinder) boeken zijn vertaald naar het witte doek en ook daar geweldig populair. Zijn eindeloze en bizarre fantasie werelden zijn een genot voor elk kind én volwassen.  Toen kwamen we toch wel op een goed idee. Is toch een geweldig cadeau. Ik heb mijn kinderboeken nog. En vind de vele van hen nog leuk om te lezen, word daar altijd erg vrolijk van. Nu als volwassene lees je ze anders en zie je soms hele andere grappen terug.

 In de winkel snel een belletje naar vriendlief. In mijn linkerhand had ik 'Charlie en de chocoladefabriek' en in de rechter 'Matilda'. Beide geweldige boeken waar ook geweldige films van zijn gemaakt. Maar het zou zonde zijn als ze ze dubbel had. De keuze kwam uiteindelijk op 'Matilda'. Een boek over een jong zeer slim meisje in een rotfamilie, een nare schooldirectrice maar een altijd positieve instelling. Echt een geweldig boek! 

Schuin oog
Zelf lees ik regelmatig boeken in het Engels. Ik kon mezelf slecht bedwingen en moest even spieken of ze deze titel ook in het Engels hadden. Dat hadden ze én deze was zelfs iets voordeliger dan de Nederlandse versie. Na kort wikken en wegen koos ik ervoor deze mezelf cadeau te doen. De caissière keek mij bij het afrekenen een beetje met een schuin oog aan. Maar de rest van de dag was mijn glimlach niet van mijn gezicht te krijgen.

Thuis in bed begon ik meteen en kon nauwelijks meer stoppen. Naast het feit dat het een geweldig, grappig en bijzonder verhaal is, kwamen positieve herinneringen van mijn kindertijd terug. Met een warme kop thee en een net zo warm gevoel in mij, heb ik heerlijk liggen lezen. Ik hoop van harte dat ze jeugdige ontvangster van het cadeau, de jarige jet, even mooie herinneringen aan dit boek en verhaal gaat krijgen. Dat ze er even blij word van als ik.

Heb jij ook toevallig zulke leuke herinneringen aan een bepaald boek of film. Of heb jij ook iets waar jij zo blij van word als ik van boeken? Af en toe moet je gewoon erg lief voor jezelf zijn. De enige die jou gelukkig kan maken dat ben jezelf!


 
E-mail